• 1390/01/16 - 08:58
  • 135
  • زمان مطالعه : 20 دقیقه

خواص شگفت انگیز آب میوه ها و سبزی ها

آبمیوه یکی از بهترین نوشیدنی‌هاست که با در اختیار داشتن املاح و ویتامین‌ها، ضمن رفع عطش، بخش قابل توجهی از نیاز بدن به ویتامین‌ها را تأمین می ‌کند و پزشکان نیز مصرف روزانه آن را توصیه می ‌کنند.هر چند مصرف آبمیوه طبیعی، تازه و خانگی در اولویت قرار دارد، اما سرعت زندگی ماشینی گاهی فرصت گرفتن آبمیوه در خانه را از مردم سلب می کند و در این ‌صورت مصرف آبمیوه‌های پاکتی که توسط کارخانه‌ها تولید می‌ شوند هم خالی از لطف نخواهد بود.

آب میوه های طبیعی

آب میوه های طبیعی با نوشیدنی هایی که به عنوان آب میوه عرضه می شوند، کاملاً متفاوت هستند. آب میوه ای صددرصد طبیعی است که فاقد مواد افزودنی، آب و شکر بوده و حاصل جداسازی آب میوه از تفاله، بر اثر پرس یا فشار دادن باشد.

در میان آب میوه ها فرآورده های دیگری هم به نام پوره و نکتار میوه ها وجود دارند و گاهی نکتار با آب میوه اشتباه گرفته می شود. البته گاهی آب میوه های آماده را با مواد مصنوعی کدر می کنند تا شبیه آب میوه طبیعی شوند.

 همچنین آب میوه شفاف نیز نوع دیگری از آب میوه طبیعی است که به کمک موادی خاص شفاف می شوند. این نوع آب میوه فاقد مواد فیبری میوه بوده و کنسانتره آب میوه نیز همان آب میوه غلیظ شده است که غلظت آن با جدا کردن قسمتی از آب میوه تغییر می کند.علم تغذیه ،تقریباً مصرف یک لیوان آب میوه تازه را معادل مصرف یک واحد میوه تازه و بهترین زمان مصرف آن را هنگام صبحانه می داند. مصرف آب میوه تازه به افراد سالخورده و بیمارانی که قادر به جویدن میوه های تازه نیستند، توصیه می شود.
آب میوه های آماده
آبمیوه های آماده در حقیقت نوشابه هایی هستند که فقط طعم میوه دارند و در ترکیب آنها، درصد کمی آب یا پوره میوه و مقدار کمی ویتامین C دارندکه این میزان ویتامین نیز نمی تواند نیاز روزانه افراد را تأمین کند.

در هر ۲۰۰میلی لیتر آب میوه آماده، تقریباً سه تا چهار قاشق چایخوری شکر وجود دارد که در هر قاشق چایخوری، حدود پنج گرم قند دیده می شود و هرگرم آن معادل چهار کالری انرژی بوده و مصرف این مقدار، معادل ۸۰ کالری انرژی است، یعنی اگر هر روز این مقدار انرژی دریافت شود معادل دریافت تقریباً دو قاشق اضافی روغن مایع است ‎.

 افراد چاق و مبتلا به دیابت باید قبل از نوشیدن آب میوه به مواد تشکیل دهنده آن توجه کنند و فقط از آب میوه هایی که به صورت طبیعی تهیه شده اند، استفاده کنند، چراکه قند موجود دراین نوشیدنی ها برای مبتلایان به دیابت بسیار خطرناک است.

البته آبمیوه‌های صنعتی دارای افزودنی ها و شکر اضافی هستند، اما در هر صورت مصرف آنها بهتر از نوشابه‌های گاز‌دار است .

کارخانجات تولید کننده آب میوه، از میوه ها اسانس یا عصاره تهیه می نمایند و از مخلوط نمودن این اسانس با شکر و آب، انواع آب میوه تهیه می کنند. این نوع آب میوه ها به دلیل داشتن شکر، تنها انرژی زا بوده و معمولاً خواص زیادی ندارند. اما آب میوه های تازه سرشار از انواع ویتامین ها و املاح بوده و ارزش غذایی بسیار بالایی دارند.

در دهه‌های اخیر به موازات افزایش آگاهی ‌مردم نسبت به بهداشت عمومی‌ و اهمیت یافتن مسئله حفظ سلامت، مصرف سرانه انواع آبمیوه طبیعی نیز به طور مرتب افزایش یافته است.

صنعت آبمیوه‌گیری در هر کشوری از صنایع اساسی در حوزه صنایع غذایی به شمار می ‌رود. در حال حاضر سالانه بیش از ۲ میلیارد آبمیوه در بسته‌بندی آلومینیومی، بیش از نیم میلیارد آبمیوه در بسته بندی کاغذی و تعداد اندکی نیز در قوطی های فلزی تولید می ‌شود.

البته در کشورهای پیشرفته، بیشترین تولید آبمیوه در ظروف شیشه ای است که در واقع مطمئن ترین نوع آن به حساب می ‌آید، اما در کشور ما هنوز آبمیوه در بطری ‌های شیشه‌ای به طور گسترده تولید نمی ‌شود. این در حالی است که بازار رقابت محصولات خارجی در ایران هم بسیار داغ است و برخی از انواع مشهور این محصولات از میانگین فروش بسیار خوبی برخوردار هستند.

در ایران مصرف سرانه آبمیوه در حدود ۶ لیتر است که نسبت به کشورهای صنعتی ، عدد قابل توجهی نیست.

در هنگام نوشیدن آبمیوه‌های صنعتی باید توجه داشت که رنگ، طعم و بوی فرآورده باید مطابق با طعم و بوی طبیعی میوه‌های مورد نظر باشد. همچنین نباید ترشیدگی و کپک‌زدگی در آبمیوه مشاهده شود. علاوه بر این، افزودن رنگ به آبمیوه‌ها هم غیر مجاز است.

بررسی‌هایی که در سال ۱۹۹۱ در آمریکا صورت گرفته نشان می‌دهد که یک فرد آمریکایی به طور متوسط ۳ واحد میوه و سبزی در طول روز مصرف می‌کند در حالی که راهنمای رژیمی دریافت ۵ تا ۹ واحد در روز را توصیه می‌کند. دلیل اصلی برای دریافت میوه‌ها و سبزی‌ها مغذی بودن آن‌هاست.
به جز آواکادو، نارگیل و زیتون که ذاتاً دارای روغن می‌باشد، اغلب میوه‌ها و سبزی‌ها، چربی و انرژی کمی دارد و اکثر آنها منبع مهم ویتامین A و C و فیبر است. علاوه بر این اغلب میوه‌ها و سبزی‌ها خصوصاً لوبیاهای خشک و انواع نخود منبع خوب فولات و ویتامین‌های گروه B می‌باشد که باعث کاهش خطر نقص‌های جنینی می‌شود.
هنوز به دلایلی اغلب مصرف‌کنندگان خوردن میوه‌ها و سبزی‌ها را مشکل می‌دانند و از آن اجتناب می‌کنند و فکر می‌کنند گران است و آماده‌سازی آن زمان بسیار می‌برد. ولی ما باید بدانیم که در بین خرید‌های روزمره، میوه‌ها و سبزی‌ها جایگاه ویژه‌ای دارند، زیرا سرشار از مواد مغذی‌اند و بسیاری از ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز ما را دارا هستند. اما غذاهایی که اغلب ما به جای آن‌ها خریداری می‌کنیم، مثل انواع شیرینی، کلوچه و چیپس، دارای چربی و سدیم هستند که اکثر افراد باید دریافت آنها را کاهش دهند.
چه بخوریم؟
انواع معینی از میوه‌ها و سبزی‌ها به خاطر ارزش تغذیه‌ای ویژه باید به طور منظم در طول روز انتخاب شوند و این‌ها انواعی هستند که حاوی ویتامین A و C و فیبرند. همچنین تنوع در انتخاب نکته مهمی است، زیرا میوه‌ها و سبزی‌ها مواد مغذی دیگری چون فولات، پتاسیم، کلسیم و آهن را نیز فراهم می‌کنند.
انتخاب متنوع باعث می‌شود که ما از فواید بیشتر میوه‌ها و سبزی‌ها بهره‌مند شویم بر طبق توصیه متخصصین تغذیه، مصرف مکمل‌های رژیمی به جای میوه و سبزی کار اشتباهی است. زیرا مکمل‌ها فواید تغذیه‌ای شناخته شده یا ناشناخته میوه‌ها و سبزی‌ها را ندارند. غذاهای غنی از فولات خطر نقص‌های تولد را کاهش می‌دهد. لوبیاهای خشک، کلم دکمه‌ای، مارچوبه، آب گوجه فرنگی و آب پرتقال منابع غنی از فولات هستند.
 
اندازه هر واحد
به پیشنهاد انستیتو ملی سرطان یک واحد میوه و سبزی عبارت است از:
۱) یک میوه متوسط یا نصف فنجان میوه خرد شده
۲) سه چهارم فنجان یا ۱۸۰ میلی‌لیتر آب میوه صد در صد خالص
۳) یک چهارم فنجان میوه خشک
۴) نصف فنجان سبزی‌های خام بدون برگ یا پخته شده
۵) یک فنجان سبزی‌های برگ‌دار خان مثل کاهو
۶) نصف فنجان، لوبیای پخته، نخود، عدس، لوبیای قرمز و لوبیای چیتی
در انتخاب میوه‌ها و سبزی‌های دریافتی و روزانه افراد، انستیتوی ملی سرطان توصیه می‌کند:
حداقل یک واحد میوه یا سبزی غنی از ویتامین A در روز انتخاب شود.
حداقل یک واحد میوه یا سبزی غنی از ویتامین C در روز انتخاب شود.
حداقل یک واحد میوه یا سبزی غنی از فیبر در روز انتخاب شود.
چندین واحد از سبزی‌های خانواده کلم در هفته نقش حفاظتی در برابر برخی سرطان‌ها دارند. 

 منابع غنی از ویتامین A:
زردآلو، گرمک، هویج، کلم‌پیچ، کاهو، انبه، برگ خردل، کدو تنبل، اسفناج، سیب‌زمینی شیرین، کدو زمستانی.

منابع غنی از ویتامین C:
زردآلو، گل کلم، کلم، گرمک، گریب فروت، خربزه، کیوی، انبه، برگ خردل، پرتقال، آناناس، اسفناج، توت فرنگی، فلفل دلمه‌ای، نارنگی، گوجه فرنگی، هندوانه، آلو. 

 منابع غنی از فیبر:
سیب، موز، انگور سیاه، کلم بروکسل، هویج، گیلاس، نخود و لوبیای پخته، خرما، انجیر، گریب فروت، کیوی، پرتقال، گلابی، آلو، تمشک، اسفناج، توت فرنگی، سیب زمینی شیرین.

خواص درمانی آب میوه ها:

 آ

ب آناناس:

شیره آناناس دارای ویتامین های مختلف، عناصر معدنی مفید، املاح معدنی ونوعی فرمان هضم کننده بسیار قوی است.آب آناناس در رفع نارسایی های هضمی موثر واقع می شود و در دوران نمو، همچنین در دوران نقاهت، اثر سازنده و تامین کننده قوای بدن ظاهر می کند و نیز دارای خاصیت رفع مسمومیت است.

آب انار :

اثر مفرح دارد. مصرف رقیق شده ان با آب،در بیماری های مجاری ادرار، بیماری های مختلف ناشی از التهاب دستگاههای بدن و در بیماران مبتلا به عدم کفایت ترشح صفرا، توصیه شده است.

آب انگور:

شیره انگور که شیر گیاهی (Lait vegetal) نیز نام نهاده شده است، اثر انرژی زایی قوی دارد به طوری که هر کیلو گرم ان،معادل ۸۰۰ تا ۹۰۰ کالری، انرژی ایجاد می کند.دارای اثر نیرو دهنده و ضد سم قوی است. در بر افروختگی ها،روماتیسم، نقرس، سنگ کلیه، زیادی اوره خون،اختلالات ناشی از بالا بودن فشار خون، ورم روده  اثرات درمانی ظاهر می کند.مصرف ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ گرم اب انگور به مدت چند روز، در افراد چاق و در رفع خستگی عمومی بدن مفید واقع می شود.

آب پرتقال:

آب پرتقال، اثر مقوی ونشاط اور دارد و چون با مصرف آن، غلضت خون کاهش حاصل میکند، می توان آن را محافظ خوبی برای عروق خونی به حساب اورد. اگر آب پرتقال، بدون پوست کندن، تهیه شود اثر نیرومندتر ظاهر می کند. آب پرتقال دارای ویتامین های C2  (محافظ عروق خونی)، پرو ویتامینA (کاروتن)و B  است.

آب سیب :

آب سیب اثر نیرودهنده اعصاب و ماهیچه ها را دارد و دفع کننده مواد سمی بدن است، برای مبتلایان به رماتیسم ونقرس مفید واقع می شود.ضمنا ضد عفونی کننده روده و  تصفیه کننده خون است و در بیماریهای مختلف، به عنوان یک نوشابه مفید و مفرح به بیماران داده می شود.آب سیب رسیده دارای اثر ملین است و می تواند مورد استفاده مبتلایان به یبوست قرار بگیرد.

آب گوجه:

آب گوجه،ویتامین های A،B ،C و عناصر معدنی مفید مانند آهن،منیزیم،پتاسیم،فسفر و …. دارد.نیرودهنده عصب،انرژی زا و ضد سم است.برای مبتلایان به رماتیسم،تصلب شراین وکسانی که پیوسته احساس خستگی میکنند،خواص درمانی ظاهر می کند.

آب نارنگی:

آب نارنگی به دلیل داشتن برم (brome) خواص مسکن ظاهر می کند.

آب هلو:

سو ء هضم را درمان می کند ودر دفع رسوبات ادراری موثر واقع می شود.

آب گلابی:

تصفیه کننده خون،دفع کننده اسیداوریک و تامین کننده عناصر معدنی مورد نیاز بدن است.مصرف آن در بیماریهای مختلف مانند کم خونی،خستگی عمومی و بیماری سل،اثرات مفید ظاهر می کند ضمنا به علت قابض بودن،در رفع اسهال های ساده اثر درمانی دارد.
آب سبزی ها:

آب اسفناج:

آب اسفناج به علت دارا بودن مواد معدنی فراوان, کلروفیل و آهن،در تامین عناصر معدنی و ضروری بدن، همچنین سازندگی خون،کمک موثر می کند و از آن در رفع کم خونی هامی توان نتایج درمانی گرفت.آب اسفناج، در تقویت بیماران در دوره نقاهت و در رفع خستگی های جسمانی وروحی اشخاص مسن و اطفال،اثرات مفید ظاهر می کند.

آب بولاغ اوتی(علف چشمه) :

آب بولاغ اوتی،اثر دفع رسوبات صفراوی و مجاری ادرار را دارد بعلاوه ضد عفونی کننده دستگاه تنفسی،تامین کننده عناصر معدنی بدن وضد اسکوربوت قوی است.آب بولاغ اوتی بعلت دارا بودن اسانس گوگرد دار،املاح معدنی و ویتامین های مختلف، که هر یک اختصاصات درمانی خاص دارند،در درمان بیماری های مختلف موثر واقع می شود.

برای مبتلایان به دیابت (مرض قند ) نیز مفید واقع می شود. بعلاوه شهرت دارد که دارای اثر ضد سرطان است.آب بولاغ اوتی،در درمان بیماری های جلدی و درماتوزها (dermatoses) ،اثرات شفابخش ظاهر می نماید.
 
آب پیاز:

آب پیاز دارای اثر مدر و دفع سموم بدن مانند اوره واسید اوریک است بعلاوه اثر ضد عفونی کننده مجاری ادرار را دارد. مصرف آن برای مبتلایان به دیابت،رماتیسم، ورم پروستات، خستگی عمومی و خیز اندامها بسیار مفید است.
آب رازیانه:

آب رازیانه که از فشردن تمام قسمتهای گیاه به دست می آید، به آب سبزی های دیگر، به منظور تقویت اثر مدر و خاصیت ضد رماتیسم، ضد کرم و زیاد کننده ترشحات شیر افزوده می شود.

آب شلغم:

آب شلغم به علت دارا بودن آهن و عناصر و ترکیبات مفید و ویتامین های مختلف، اثرات شفابخش در رفع ناراحتی های برونش ها، مجاری صفراوی و در بیماریهای ناشی ازکمبود عناصر معدنی بدن، ظاهر میکند.
آب هویج:

آب هویج در درمان کم خونی ها، زخم معده واثنی عشر (اولسر) ورم روده بزرگ و کوچک، اسهال های ساده، بیماری های کبدی-صفراوی، مسمومیت ها، ناراحتی های جلدی مختلف (درماتوزها) موثر واقع می شود. آب هویج با دارا بودن عناصری مانند آهن، فسفر، منیزیوم که در ساخته شدن خون و بافت ها ضرورت دارند و همچنین ویتامین های مختلف مخصوصا پروویتامین A وموادی نظیر پکتین ها و….. ، در درمان بسیاری از بیماریها تاثیر فراوان می گذارد.

خواص تعدادی از میوه ها و سبزی ها :

هر نوع میوه یا سبز که میل میکنید دارای مواد شیمیایی ناشناخته و شناخته شده بسیاری است که برای حفظ جوانی مفید است . در اینجا به ذکر ده نوع از این مواد غذایی اکتفا می کنیم که نیروی بالقوه شناخته شده فراوانی داشته و نباید آنها را نادیده گرفت .
۱) آووکادو :

این میوه به علت دارا بودن گلوتایتون ، یک آنتی اکسیدان مهم ، علاوه بر دیگر معجزاتش می باشد . این میوه با خنثی کردن چربیهای مخرب غذاها ، یکی از محافظین پرقدرت سلولها محسوب می گردد . اگر چه آووکادو خود چربی فراوان دارد اما قسمت اعظم این چربی ، اشباع نشده و تک زنجیره مفید است یعنی نوعی چربی که مانع اکسیداسیون می شود . براساس تحقیقات جدید مصرف این میوه بهتر از هر رژیم غذایی کم چربی ، کلسترول خون را پایین آورده و بهبود می بخشد . آووکادو از لحاظ پتاسیم محافظ رگهای خونی نیز غنی می باشد.
۲) انواع توت ها :

زالزالک ، توت فرنگی و تمشک همگی سرشار از آنتی اکسیدانها هستند که مانع پیری زودرس سلولهای بدن می شوند. مثلا تمشک ، بیشتر از هر ماده غذایی ، انتی اکسیدان آنتوسیانین دارد که این مقدار سه برابر بیشتر از دومین و غنی ترین منابع این ماده یعنی آب انگور ارغوانی وچای سبز می باشد . تمشک و زالزالک از سیستم ادراری در مقابل عفونتها حفاظت می کنند. نتایج حاصل از یک تحقیق نشانگر آن است که افرادی که به مقدار زیادی توت فرنگی می خورند ، به کمترین میزان انواع سرطانها مبتلا می شوند . توتها به ویژه به لحاظ داشتن آنتی اکسیدان ویتامین C ، سرشار از اکسیر جوانی هستند .
۳) کلم بروکلی :

ذکر کامل خواص ضد پیری گل کلم کار مشکلی است . این سبزی از یک سری آنتی اکسیدانهای شگفت انگیز برخوردار است. یکی از انواع نسبتا قوی آن براساس یافته ی دانشمندان سولفورافن نام دارد. تغذیه حیوانات با فرم شیمیایی کلم بروکلی موجب افزایش فعالیت سموم آنزیم هایی میگردد که میزان ابتلا به سرطان را با دو سو.م کاهش می دهند .

در کلم بروکلی موادی از جمله ویتامین C ، بتاکاروتن ،کوئرستین ، اندول ، لوتئین و گلوتاتیون یافت می شود که همگی قدرت مقابله با رادیکالهای آزاد را دارند. بروکلی یکی از غنی ترین منابع غذایی حاوث کرونیوم است . کرونیوم که موجب ازدیاد عمر می گردد در برابر صدمات غیر قابل کنترول انسولین و قند خون یک نوع محافظ به شمار می آید . مصرف بروکلی در زنان موجب دفع استروژن مضر سرطان زا می شود . مصرف کنندگان این سبزی کمتر مبتلا به سرطان روده و ریه و امراض قلبی می شوند. خوردن بروکلی باعث می شودکه حتی مبتلایان به سرطان ریه ، طول عمر بیشتری داشته باشند .
۴) کلم :

مانند بروکلی از سبزیجات بوته ای با قدرت فعالیت آنتی اکسیدان می باشد. یک تحقیق جامع نشان داد، مردانی که یکبار در هفته از این نوع سبزی مصرف می کردند ، درمقایسه با مردانی که یکبار درماه از آن استفاده می کردند فقط ۶۶ درصد احتمال ابتلا به سرطان روده داشتند . همچنین به نظر می رسد که کلم مانع سرطان معده می شود. البته کلم پیچ (نوع تابدار آن ) از نظر فعالیت ضد سرطانی اش قویترین نوع کلم به شمار می آید. به منظور بهره مندی از حداکثر خاصیت ضد پیری گل کلم و دیگر سبزیجات بوته ای آنها را به شکل خام یا نیمه پخته مصرف کنید .

۵) هویج :

هویج دافع بیماریهای ناشی از پیری است . براساس تحقیقات جدید زنانی که حداقل ۵ بار در هفته هویج می خوردند تا ۶۸ درصد کمتر مبتلا به سکته مغزی می شدند. آزمایش دیگری نشان می دهد که مردان با مصرف روزانه دو عدد هویج می توانند کلسترول خونشان را ۱۰ درصد پایین آوردند. پژوهشهای بی شماری بتاکاروتن ، آنتی اکسیدان اصلی هویج را منبع مهمی علیه پیری و بیماریها معرفی می کند .

بتاکاروتن موجود در یک هویج متوسط که روزانه به بدن وارد می شود حتی درمیان افرادی که پیشتر بسیار سیگار می کشیده اند ، احتمال سرطان ریه را به نصف کاهش می دهد . افرادی که سطح بتاکاروتن خونشان پایین است آمادگی بیشتری برای ابتلا به حملات قلبی ، سرطانهای متفاوت ، مرگ و ناتواناییهای ناشی از حملات دارند.

بتاکاروتن از چشمها در برابر بیماریهای تضعیف کننده بینایی که در اثر پیری شدت می یابند محافظت می کند . رنگدانه های نارنجی موجود در هویج نیز عملکرد سیستم ایمنی را افزایش می دهند. یک هویج متوسط حدود ۶ میلی گرم بتاکاروتن دارد .

بنابراین برای دریافت یک سرم حقیقی از بتاکاروتن آب هویج بخورید . یک فنجان آب هویج ۲۴ میلی گرم بتاکاروتن دارد.

۶) مرکبات :

پرتقال به حدی سرشار از آنتی اکسیدانهای کاروتنوئید ،فلاونوئید و ویتامین C است که اعضای انجمن ملی سرطان آنرا بسته ای کامل از هر گونه بازدارنده طبیعی و شناخته شده ضد سرطان نامیده اند. بخش فیبری منحصر به فرد در گریپ فروت به ویژه در پوست و کیسه در بردارنده میوه ، میزان کلسترول را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد و حتی مانع بیماریهای ناشی از پیری نظیر آترواسکلروزیس می شود .

همچنین این میوه به مقدار زیادی گلوتاتیون دارد ، آنتی اکسیدان معروفی که با همه نوع صدمات وارد به سلولها که ناشی از رادیکال آزاد است به مقابله می پردازد.
۷) انگور :

اسرار عملکرد انواع انگور در مقابله با پیری ساده و در عین حال جذاب است براساس یافته های محققان انگورها حاوی بیست نوع آنتی اکسیدان شناخته شده هستند که مانع حملات رادیکالهای آزاد اکسیژن که عامل ایجاد بیماری هستند می شوند . این آنتی اکسیدانها در پوست و دانه وجود دارند و هر چه پوست پر رنگتر باشد آنتی اکسیدان ها قویتر عمل میکند. این بدان معنی است که انگورهای قرمز و ارعوانی و آب آنها قویترند. آنتی اکسیدانها موجود در انگور از تصلب شرایین جلوگیری می کنند . مانع اکسیداسیون کلسترول مضر LDL می شوند و رگهای خونی را باز نگاه می دارند . در واقع از آزمایشات انجام شده چنین برمی آید که سه لیوان آب انگور ارغوانی اثر ضد تصلب شرایین فوق العاده ای دارد. آنتی اکسیدان کوئرستین که در پیازها و چای نیز به وفور یافت می شود .

یکی از مهمترین ترکیبات ضد پیری در انگور می باشد . کشمشها که انگور خشک شده هستند نیز دارای چنین خواصی می باشند. در حقیقت براساس آزمایشهایی که به عمل آمده کشمش بیشتر از انگور تازه از ترکیبات ضد پیری برخوردار است . کشمشها برخی از فنلها یا آنتی اکسیدانها را ۳ تا ۵ برابر انگور تازه دارا می باشد.
۸) پیازها :

پیاز که از خانواده نزدیک سیر است نیز عملکرد دیگری در مبارزه با پیری دارد . پیازها که سرشار از آنتی اکسیدانتها می باشند . در جلوگیری از سرطان بویژه سرطانمعده ؛ رقیق کردن خون ؛ جلوگیری از لختهشدن خون و افزایش کلسترول مفید سودمندند . پیازهای قرمز و زرد ( به استثنای پیاز سفید ) از لحاظ آنتی اکسدانت کوئرستین غنی ترین ماده غذایی هستند .

کوئرستین آنتی اکسدانت معروفی است که مانع فعالیت عوامل سرطان زا و آنزیم هایی می شودکه پیشرفت سرطان را موجب میگردند . و دارای خواص ضد عفونی کننده ؛ ضد باکتری ، ضد قارچی ، و ضد ویروسی می باشد . کوئرستین همچنین از سمی شدن کلسترول مضر و حمله آن به شریانها جلوگیری میکند . بر مبنای مطالعات متعدد ؛ پیاز فعالیتچربیهایی مانند کره را که موجب تشکیل لخته های خونی و تصلب شرائین میگردند مختل می نماید . از دیرباز به عنوان ماده ای برای جلوگیری از لخته شدن خون اسبها مورد استفاده فرار می گیرد .
۹) اسفناج :

این گیاه برگدار سبز مجهز به انواع گوناگونی از آنتی اکسیدانتهاست . بنابراین عجیب نیست که طبق بسیاری از تحقیقات ، اسفناج و ترکیبات آن بیماریهای ناشی از رادیکالهای آزاد از جمله سرطان ، بیماریهای قلبی ؛ فشار خون بالا ، حملات شدید ، آب مروارید ؛ اختلالات ماکولا و حتی مشکلات روانی را از بین می برند . یکی از قابل توجه ترین آنتی اکسیدانتهای موجود در اسفناج لوتئین است که به نظر می رسد از لحاظ دارا بودن عامل مقابله با پیری با بتاکاروتن برابری میکند . اگر چه هر دو این مواد در اسفناج یافت می شوند مصرف مقدار زیادی اسفناج ، احتمال تاری لکه زرد راکه عامل نهانی کوری است تا ۴۵درصد کاهش میدهد .

خوردن روزانه یک فنجان اسفناج خام یا نصف فنجان اسفناج پخته امکان ابتلا به سرطان ریه را به نصف می رساند . این نکته حتی در مورد افرادی که قبلا بسیار سیگار می کشیده اند صادق است . اسفناج مملو از اسید فولیک است و به این علت محافظ مغز و شریان می باشد .
۱۰) گوجه فرنگی :

که همه با آن آشنایی دارید مرکز تجمع عوامل ضد پیری باور نکردنی است . گوجه فرنگی غنی ترین و حقیقتا تنها منبع قابل توجه آنتی اکسدانت ، لیکوپن است . تحقیقاتی که در کشور آلمان صورت گرفته است حاکی از آن است که لیکوپن در از بین بردن رادیکالهای آزاد خاصی ، قدرتمند تر از بتا کاروتن عمل می کند . آزمایشهای حیرت آور اخیر بیانگر این واقعیتند که لیکوپن عملکرد ذهنی و جسمانی را در میان افراد پیر حفظ میکند . مقدار بالای لیکوپن در خون احتمال سرطانهای پانکراس و گردن رحم را کاهش می دهد طی آزمایشهایی که اخیرا در ایتالیا به عمل آمد افرادی که مقدار زیادی گوجه فرنگی خام میل می کنند ؛

میزان ابتلا به سرطانهای مجاری گوارش حفره دهانی؛ حلق ؛ مری ، معده کولون یا راست روده در آنها با مقایسه با کسانی که کمترین مقدار گوجه فرنگی را مصرف می کنند ؛ فقط نیم درصد است . مواد شیمیایی گوجه فرنگی که عبارتند از اسیدپی کوماریک و اسید کلروژنیک ، مانع تشکیل نیتروزامین سرطان زا می گردد .

فقط گوجه فرنگی و هندوانه حاوی مقادیر قابل ملاحظه ای از لیکوپن می باشند . زرد آلو میزان کمتری از آنتی اکسیدانت را دارد با پختن و کنسرو کردن گوجه فرنگی ، لیکوپن آن از بین نمی رود . آب گوجه فرنگی ، کنسرو گوجه فرنگی و همه نوع سس گوجه فرنگی همه محافظ پر قدرت جوانی محسوب می شوند .

  • گروه خبری : نکته های علمی
  • کد خبر : 4566
کلمات کلیدی